ŠKOLSKI PROGRAM

Naš cilj je da prilagodimo lekcije na osnovu vašeg uzrasta, znanja šaha i ciljeva.

Obrazujemo djecu i odrasle.

Šta učimo kroz školu šaha?

OSNOVE ŠAHA
Poznavanje šahovske table, njene geometrije i šahovskih figura, proučavanje različitih tehnika matiranja, analiza različitih načina ostvarivanja materijalne prednosti.

STRATEGIJA I TAKTIKA
Rad sa elementima procjene pozicije, šahovske tehnike i iznuđenih poteza. Razumijevanje uloge šahovskih figura na tabli, njihovih prednosti i mana.

KOMBINACIJE
Koncept žrtvovanja u šahu. Proučavanje kombinacija da bi dobili nešto veće zauzvrat. Mnogo šahovskih zagonetki za savršenu viziju kombinacija na tabli.

ANALIZA IGRE
Da biste postigli dobre rezultate u šahu, važno je da vidite svoje greške i razumijete tačan razlog svog poraza. Ovdje dolazi trener koji će na vreme da obavjesti kako možete da igrate na jednoj ili drugoj poziciji.

OTVARANJE REPERTOARA
Ko god da ste, početnik ili iskusan šahista, potreban vam je dobar početni repertoar. Pravilno otvaranje igara nije lak zadatak, ali mi ćemo vas voditi kroz toliko otvaranja da biste pronašli svoju omiljenu!

PSIHOLOGIJA IZA ŠAHA
Šah je igra uma. Kada sjedite za tablom, to ste samo vi, vaše misli i vaše emocije. U takvom scenariju posjedovanje prave psihologije je od najveće važnosti za sve igrače, a posebno djecu.

Zašto je korisno da djeca igraju šah?

Šah nas uči važnosti gracioznog gubitka
Šah nije samo igra logike i strategije, on se odnosi na manire i sportski duh. Kao roditelji, nema sumnje da smo iskusili neugodnost naše djece koja su se ljutila jer nisu pobijedila u igri. To je prirodan dio roditeljstva.

Dok je pobjeda važna za podizanje samopouzdanja, sposobnost prihvaćanja poraza također uči poniznosti. Poučavanje ovih lekcija ponekad može biti komplikovana ravnoteža za roditelje. Srećom, igranje šaha može pomoći u tome. Igra zahtijeva tišinu kako bi se igrači koncentrirali, tako da se glasni ispadi ne tolerišu.

Šah poboljšava vještine rješavanja problema
U partiji šaha cilj se neprestano mijenja kako vaš protivnik mijenja potez. To zahtijeva stalnu procjenu, evaluaciju i planiranje kako biste riješili problem koji stoji pred vama i pobijedili u igri. Te su vještine izravno povezane s matematičkim postignućima; Kanadska studija pokazala je da su mala djeca koja su pohađala časove šaha postigla znatno više rezultate u testovima rješavanja matematičkih problema od učenika koji nisu.

Koncentracija i pamćenje
Šahovski klub Velemajstor pruža studentima lični vodič kroz razna otvaranja i kombinacije koje su ključ na putu da postanu odličan šahista. Ove metode zahtjevaju od učenika da razumiju i zapamte više pozicija koje mogu nastati iz pojedinačnih varijanti, čime se dokazuje da poboljšavaju kognitivne sposobnosti učenika.

Razmišljanje unapred
Veoma je ključno da predvidite odgovore protivnika na vaše poteze i pratite nekoliko poteza prije vašeg sledećeg poteza dok igrate šah. Ovo primorava učenika da analizira buduće poteze i pozicije prije nego što fizički odigra te kombinacije na tabli. Šah zahtjeva minimum praćenja onoga što se može desiti na tabli najmanje dva poteza unaprijed, poboljšavajući sposobnosti svakog učenika da razmišlja unaprijed.

Duh konkurentnosti
Čak i ako smatrate da ste genetski fizički slabiji od svojih vršnjaka, ova igra će oduzeti takav faktor jer se zasniva isključivo na mentalnim kapacitetima pojedinca. Rat između dva uma stvara snažan osećaj kompetitivnosti uz održavanje srdačne jednačine između dva igrača, promovišući tako zdravu konkurenciju.

U šahovskom klubu nudimo platformu za sve učenike da igraju turnire svake nedjelje, gdje mogu da se takmiče jedni sa drugima i održavaju ovaj duh živim.

Kako se upisati u redovnu školu šaha?

Zainteresovani ste za pohađanje škole “Velemajstora”? Pošaljite svoj zahtjev e-mailom na info@skvelemajstor.com ili popunite formu ispod i mi ćemo biti u kontaktu s vama. Na e-mail ćete dobiti odgovor o terminu za dolazak na šahovske treninge.

KONTAKT FORMA