Početna

Škola šaha za sve uzraste!

Posvećeni smo širenju i razvoju šaha kao umjetnosti, rekreacije i značajnog elementa kulture našeg grada!
UPIS U TOKU
5/5
5/5

Škola sa najviše osvojenih trofeja!

0
0 +

Škola sa najviše učešća na prvenstvima Evrope i svijeta!

0

Naši članovi u brojkama

0 +
Kadeta
0 +
Takmičara
0 +
Rekreativaca
0 +
Ukupno članova

Zašto djeca treba da igraju šah?

1) Razvija logiku, kritičko mišljenje i kreativnost

Igra šaha zahtijeva mnogo scenarija „ako ovo, onda-ono“, koji zahtijevaju od igrača da zamisle sve potencijalne poteze, alternative i ishode svake mogućnosti. Jedno istraživanje, koje je proveo Robert Ferguson, pokazalo je da su djeca koja su igrala šah u odnosu na kompjuterske igrice postigla 13 procentnih poena više u kritičkom razmišljanju i 35 procentnih poena više u kreativnom razmišljanju.

2) Povećava koncentraciju i pamćenje

Istraživanja su pokazala da djeca koja redovno igraju šah značajno poboljšavaju vizualnu memoriju i koncentraciju. Fantastičan aspekt šaha je da vas igra nagrađuje za koncentraciju i kažnjava ako je izgubite. Izgubite fokus i izgubit ćete dio, ili još gore, igru! Zadržite fokus i vjerovatno ćete pobijediti! Ovaj aspekt igre šaha daje dječjem mozgu zabavan poticaj da ostane fokusiran dok igra!

3) Razvija vještine rješavanja problema

Igra šaha je igra rješavanja problema, planiranja i predviđanja. Biti u stanju razmišljati kroz promjenjive varijable i formulirati plan zasnovan na različitim mogućnostima neprocjenjive su vještine neophodne za igru, i što je još važnije, za život!

4) Poboljšava vještine čitanja

Šah zahtijeva od djece da koriste kognitivne funkcije kao što su dekodiranje, analiza, razmišljanje i razumijevanje, što su sve vještine potrebne za čitanje. Istraživanja su pokazala da djeca koja igraju šah postižu u prosjeku 10 postotnih poena više na testovima čitanja u odnosu na djecu koja ne igraju šah.

5) Uči planiranje i predviđanje

Da biste pobijedili u igri šaha morate imati sposobnost predvidjeti više mogućnosti i ishoda kako biste formulirali uspješan plan. Formiranje plana je slično crtanju karte. Naučiti razmišljati unaprijed i planirati gdje trebate postaviti svoje figure kako biste uhvatili ili blokirali protivničke figure od vitalnog je značaja za igru šaha.