Špansko otvaranje – Ruy Lopez

Špansko Otvaranje / Ruy Lopez

Potpuni vodič za učenike. Otvaranje Ruy Lopeza je jedno od najpopularnijih otvaranja koje igraju bijeli i također se smatra jednim od najboljih načina da bijeli steknu prednost u otvaranju. Svjetski prvaci širom svijeta iscrpno igraju Ruy Lopez otvaranje od početka 20. vijeka. Šta je Ruy Lopez? Ruy Lopez je veoma popularno špansko otvaranje nazvano po španskom svešteniku iz 16. veka – Ruju Lopezu de Seguri. Ovo otvaranje nije odmah postalo popularno jer su otvaranja poput King’s Gambit bila popularna otprilike u to vrijeme. Bilo je to krajem 19. stoljeća kada je otvaranje Ruy Lopeza postalo poznato. Otvaranje počinje na sljedeći način:
 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5
Otvaranje Ruy Lopeza

Istorija i porijeklo

Španski sveštenik iz 16. vijeka osmislio je studiju o otvaranju Ruja Lopeza u knjizi pod nazivom Libro del Ajedrez koja je napisana 1561. Otvaranje je popularizovano kada je Carl Jaenisch, ruski teoretičar, ponovo otkrio ovo otvaranje sredinom 19. veka. Uobičajeni nadimak za ovo otvaranje je “Španska tortura”, jer crnom je teško postići ravnopravnost.

Teorija

Koncept iza Bb5 u trećem potezu je napad na skakača na c6 koji brani pijuna e5. Bijeli napada pješaka e5 sa bijelim Skakačem na f3. Međutim, ideja bijelog da osvoji Skakača c6 je opasna jer bijeli igra Nxe5 nakon čega slijedi razmjena Lovca i Skakača, crni može odgovoriti Damom, napadajući bijelog pješaka na e4 i Skakača na e5, igrajući Qd4:
 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5 a6
 4. Bxc6 dxc6
 5. Nxe5 Qd4
Bez obzira na ovu razmjenu, Bb5 je dobar potez jer promoviše razvoj bijelih figura i omogućava bijelim da se rokira. Bb5 takođe postavlja potencijalnu masku na Crnog Skakača i Kralja. Glavni razlog iza Lb5 je pokvariti crnu strukturu pješaka. Ruy Lopez otvaranje je najbolje razvijen u knjizi “Otvorene igre”, gdje postoji više varijanti otvaranja. Pogledajmo sve moguće varijacije:

Glavna linija

Morphy Defense – jedan od najpopularnijih poteza

Najčešći treći potez crnih je 3..a6 koji stavlja bijele u poziciju u kojoj bijeli mora da odluči da li će uzeti Skakača na c6 ili ne. Crni planira da prati a6 sa b5 kako bi preuzeo iglu ako se bijeli povuku sa Ba4. Potez a6 je postao popularan i dobio je ime kada je svjetski prvak Paul Morphy počeo igrati ovo kao treći potez.

Morphy Defense – zatvorena varijacija

Najčešća varijacija Morphy odbrane je zatvorena varijacija:
 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5 a6
 4. Ba4 Nf6
 5. 0-0 Be7
Morphy Defense

Varijanta razmjene

Igrajući Lxc6 umjesto Ba4, bijeli narušava strukturu crnog pješaka i daje bijelom priliku da odigra d4. Ovo bi utrlo put za velike razmjene koje bi omogućile da igra napreduje do kraja igre. Nakon Qxd4, bijeli kontroliraju centar, a bijeli su u prednosti.

Zamka

U ovoj poziciji, zamka Noine arke je zamka na koju bi Bijeli trebao paziti:
 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5 a6
 4. Ba4 d6
 5. d4 b5
 6. Bb3 Nxd4
 7. Nxd4 exd4
 8. Qxd4 c5
 9. Qd5 Be6
 10. Qc6+ Bd7
 11. Qd5 c4
Ruy Lopez Trap

Varijacije

Norveška odbrana (Taimanov ili varijanta krila)

Varijacija ima za cilj da uhvati Bijelog biskupa; međutim, ova varijacija se često smatra dugotrajnom:
 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5 a6
 4. Ba4 b5
 5. Bb3 Na5
 6. 0-0 d6
 7. d4 Nxb3
Norwegian Defense Žrtvovanje koje bi se moglo desiti u 6. potezu bi bilo Bxf7 nakon čega bi slijedio Nxe5, što bi primoralo crnog Kralja da se iseli. Međutim, nakon ove žrtve, Bijelom će možda biti teško zadržati ovu poziciju; stoga žrtva može biti ambiciozna za neke igrače. Dakle, uobičajena kombinacija je kao što je objašnjeno gore.

Varijanta Mackenzie

U ovoj varijanti bijeli igra d4 u 5. potezu, a ova varijacija je dobila ime po George Henry Mackenzieju. Ova varijanta ne pruža nikakvu prednost u teoriji prema modernim strategijama. Ova linija se zatim nastavlja sa exd4 i transponira u otvorenu odbranu.

Steintz Defense Deferred

Ova varijanta se naziva i ruska odbrana, gdje bijeli pješaci, a zatim crni igraju d6. Ovu odbranu su igrali igrači kao što su Rubinštajn i Aljehin.

Otvorena odbrana

 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5 a6
 4. Ba4 b5
 5. 0-0 Nxe4
 6. d4 b5
 7. Bb3 d5
 8. dxe5 Be6
Ruy Lopez - otvorena odbrana Ova varijanta omogućava crnom da iskoristi vrijeme koje je bijelo potrebno da povrati pijuna pokušavajući da stekne kontrolu u centru.

Marshall Attack

 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5 a6
 4. Ba4 Nf6
 5. 0-0 Be7
 6. Re1 b5
 7. Bb3 0-0
 8. c3 d5
 9. exd5 Nxd5
Marshal Attack - Otvaranje Ruy Lopeza Agresivna varijacija koju crni usvajaju kao odgovor na otvaranje Ruy Lopeza je Marshall Attack.
 1. e4 e5
 2. Nf3 Nc6
 3. Bb5 a6
 4. Ba4 Nf6
 5. 0-0 Be7
 6. Re1 b5
 7. Bb3 0-0
 8. c3 d5
 9. exd5 Nxd5
U ovoj varijanti, crni žrtvuje pijuna, a žrtvovanje omogućava crnom da ukloni bele odbrambene igrače na kraljevskoj strani. Ovo takođe daje crnom prednost u razvoju, a crni može predstavljati snažan napad na belu kraljevsku stranu.

Berlin Defense

U ovoj varijanti, crni odgovara na Bb5 sa Nf6 umjesto a6 i protiv njega su igrali svjetski prvaci poput Kasparova, Carlsena i Ananda. Bijeli obično odgovara rokadom, a crni mogu igrati Nxe4. Bijeli mogu imati prednost zbog nešto bolje strukture pješaka u odnosu na crnu strukturu pješaka. Odbrana Berlina - odgovor crnog

Slabost

Kao rezultat prekida u strukturama crnih pješaka, crni mogu pokušati osvojiti prostor na daminoj strani potezima poput a6 i b5. Ovo može predstavljati napad Queensidea ili kontraigru Queensidea što može biti uzrok slabosti tokom igranja na otvaranju Ruy Lopeza.

Statistika

REZULTATI PERCENTAGE
White Wins 33,1%
Black Wins 34,0%
Neriješeno 32,9%

Učenje korak po korak

Knjige

 1. Čigorinova Biblija – Klasična odbrana Ruja Lopeza: Klasična odbrana Ruja Lopeza Ivana Sokolova
 2. Borba protiv Ruja Lopeza (Starting Out Series) Miloša Pavlovića
 3. Ruy Lopez taktika: šahovske uvodne kombinacije i matovi, Tim Sawyer
 4. Igrajte Ruy Lopez od Andrewa Greeta

Poznate igre

 1. Jose Raul Capablanca vs Ossip Bernstein, 1911
 2. Robert James Fischer protiv Benta Larsena, 1966
 3. Gari Kasparov protiv Vasilija Smislova, 1981

FAQ

1. Zašto igrati Ruy Lopez Opening?
Otvaranje Ruy Lopeza je odličan početak za bijele jer omogućava bijelima da razviju svoje figure, a bijeli imaju sposobnost da poremete strukturu crnog pješaka. Ovo omogućava bijelima da steknu prednost u poziciji. Takođe se smatra odličnim otvaranjem za početnike jer daje bijelim napadima.
2. Da li je Ruy Lopez agresivan početak?
Otvaranje Ruy Lopeza ima potencijal da postane agresivno otvaranje u zavisnosti od odgovora crnih. Morphy Defense je jedna od agresivnih varijacija otvaranja Ruy Lopeza.
3. Koja je poenta otvaranja Ruy Lopeza?
Poenta otvaranja Ruy Lopeza je da bijeli razbije strukturu crnog pješaka u početnoj fazi.
4. Da li je Ruy Lopez otvoren ili zatvoren?
Ruy Lopez ima otvorenu i zatvorenu varijaciju.
5. Da li je Ruy Lopez za početnike?
Kao Bijeli ili Crni, ako ste upoznati sa uvodom, Početnici mogu igrati uvod, sve dok su svjesni mogućih zamki i rupa.
6. Da li je Ruy Lopez dobar za crne?
Crni dobijaju solidnu poziciju u varijanti Ruy Lopez Exchange, što je odlična varijanta za crne da izaberu da igraju. Ostale varijacije zahtijevaju od crnog da ima malu količinu vještine da se uhvati u koštac sa pozicijama.